تحولات منطقه

سپاه پاسداران در دوم اردیبهشت ماه سال ۵۸ با فرمان حضرت امام خمینی(ره) تأسیس شد و رفته‌رفته به یکی از نهادهای مهم و تأثیرگذار تبدیل شد و دستاوردها و توانمندی‌های آن در کشور در تمامی عرصه‌ها ملموس است.

سپاه پاسداران؛ از سربلندی در آزمون کرونا تا امداد به سیل‌زدگان
زمان مطالعه: ۸ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، دوم اردیبهشت ۱۳۵۸، یادآور تدبیر حکیمانه امام خمینی(ره) در تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده که یکی از دستاوردهای ارزشمند و مهم انقلاب اسلامی است، نهادی که انگیزه تشکیل آن حفاظت و صیانت از دستاوردهای انقلاب اسلامی است.امام خمینی(ره) در بخشی از سخنان خود در حمایت از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فرمود: «من از سپاه راضی هستم و به‌هیچ‌وجه نظرم از شما برنمی‌گردد. اگر سپاه نبود، کشور هم نبود. من سپاه پاسداران را بسیار عزیز و گرامی می‌دارم. چشم من به شماست. شما هیچ سابقه‌ای جز سابقه اسلامی ندارید.»حضرت آیت‌اللّه‌ خامنه‌ای نیز درباره جایگاه سپاه در نظام جمهوری اسلامی ایران می‌فرماید: «سپاه در تاریخ شناخته‌شده خود ما، یک پدیده کم‌نظیر و شاید بی‌نظیر است؛ یعنی سپاه، موجودی است که ولادت و رشد و نمای آن در صحنه انقلاب، آن هم در عرصه دشوارترین آزمون‌های انقلاب بود.»سپاهی از جنس مردم، که در این سال‌های بعد از انقلاب اسلامی، لحظه به لحظه بر محبوبیتش میان ملت افزوده شده و تأثیر مثبت حضورش در همه عرصه‌ها، خصومت دشمنان با آن را بیشتر کرده است و در مجموع باید گفت کارنامه پرافتخار سپاه در عرصه‏‌های مختلف، امیدهای فراوانی را بر مسئولان نظام و همه دوستداران انقلاب در سراسر جهان ایجاد کرده است، سپاهی که از خود مردم است و ضرورت حضورش در همه صحنه‌ها غیر قابل انکار است.سپاه پاسداران امروز ۴۵ ساله شد و از زمانی که امام (ره) فرمان تاسیس این نهاد مردمی را صادر کرده تا امروز در خط مقدم دفاع از انقلاب کشور و خدمت به ملت بوده و توانسته وظیفه‌اش را به درستی انجام دهد، بنابراین در این گزارش قصد داریم به بخشی از خدمات سپاه به مردم شریف ایران بپردازیم.

حضور سپاه در عرصه سازندگی

سپاه پاسداران افزون بر وظیفه اصلی خود که حفظ کیان اسلامی کشور بود بر اساس فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی وارد میدان سازندگی کشور شد. هدف سپاه از ورود به این عرصه، استفاده بهینه از منابع و امکانات اقتصادی و عمرانیِ موجود در سپاه، مشارکت در اجرای برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، کسب تجربه و دانش فنی به منظور افزایش توان دفاعی سپاه، تداوم ارتباط با مردم و ایجاد بستر مناسب برای مشارکت نیروهای متخصص بسیجی در توسعه کشور بود.البته هم زمان با پیروزی انقلاب اسلامی و از همان روزهای نخست، موضوع سازندگی کشور از سوی بنیان گذار انقلاب اسلامی به عنوان یکی از اصلی ترین برنامه‌ها مطرح شد.

به دنبال تأکید حضرت امام خمینی(ره) ، موضوع سازندگی در جنبه‌های گوناگون سرلوحه امور قرار گرفت. دیری نپایید که کینه ورزی دشمنان انقلاب و اسلام، این تحول را نشانه رفت و آثار کارشکنی، ابتدا با درگیری‌های داخلی و سپس با تحمیل جنگ و صدها توطئه خرد و کلان دیگر بر انقلاب اسلامی شدت گرفت.پس از فراغت از جنگ، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در راه مأموریت دفاع از دستاوردهای انقلاب اسلامی و توسعه همه جانبه کشور، وارد عرصه سازندگی شد.

این مرکز با اجرای طرح‌های بزرگ ملی و محلی در زمینه های گوناگون، مانند سد سازی، جاده سازی، زه کشی و احداث کانال، ساخت تصفیه خانه، احداث خطوط انتقال آب و گاز و نفت، ساخت سازه های شناور، بندر، اسکله و موج شکن، ساخت پالایشگاه، احداث تونل، سازه های زیرزمینی، مخازن نفت و آب، حمل و نقل، معدن، کشاورزی، خدمات مشاوره‌ای و... کمک به دولت و خدمت به مردم را هدف خود قرار داد.

سپاه پاسداران؛ از سربلندی در آزمون کرونا تا امداد به سیل‌زدگان

سربلندی سپاه در آزمون مقابله با کرونا

در شرایطی که کشور با ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کرد و در روزهایی که بیمارستان ها پر بود از مبتلایان به کرونا، سپاه پاسداران در آزمون بزرگ خدمت‌رسانی در مبارزه با بیماری کرونا و کمک مومنانه به مردم و آسیب‌دیدگان با سربلندی بیرون آمد و در کنار سایر نهادها، جلوه دیگری از مسئولیت پذیری در برهه‌های حساس را به نمایش گذاشته است.

ساخت بیمارستان های موقت، تولید و توزیع انبوه انواع تجهیزات بهداشتی همچون ماسک، موادضدعفونی کننده، خدمات رسانی به محرومان در کرونا، حضور گسترده در رزمایش کمک مومنانه و..... بخشی از اقداماتی است که سپاه در دوران کرونا برای مقابله با این ویروس داشت.

سپاه پاسداران؛ از سربلندی در آزمون کرونا تا امداد به سیل‌زدگان

حضور سپاه در شرایط بحرانی در کنار مردم

با وقوع سیل، زلزله، رانش زمین، و این قبیل حوادث غیرمترقبه و طبیعی که عموماً مردم به دنبال دور شدن از نقاط حادثه زده و رساندن خود به مناطق امن هستند، نیروهای پاسدار و بسیجی در کنار عوامل امدادی و خدمات رسان داوطلبانه به سمت مناطق حادثه دیده شتافته تا به یاری مردم برسند.در سال‌های اخیر سپاه در همه حوادث حضور داشته و با کمک‌های مالی، امدادی، لجستیکی و ... به یاری حادثه دیدگان شتافته است.همچنین این سازمان مردمی و مقدس پس از این حوادث در جهت کاهش آلام مردم، اقدام به انجام خدمات پشتیبانی به ایشان نموده و با خدماتی همچون احداث و بازسازی خانه‌های ویران شده و زیرساخت‌ها درصدد برآمده زندگی مردم مناطق خسارت دیده را به روال عادی برگرداند.در زلزله بندر خمیر در استان هرمزگان نیروی دریایی سپاه اولین نیرویی بود که برای امداد به زلزله‌زدگان وارد میدان شد، فرمانده وقت منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه ساعتی پس از وقوع زلزله از اعلام آمادگی این نیرو برای امداد رسانی به مناطق زلزله زده بخش مهران از توابع بندر لنگه خبر داده بود.به گفته وی، امکانات و تجهیزات منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه در بندرلنگه آماده خدمات رسانی به مردم مناطق زلزله زده بخش مهران این شهرستان شد. واحدهای مهندسی این نیرو نیز در آماده باش قرار گرفتند تا در صورت نیاز دستگاه‌های مرتبط به کمک نیروهای امدادی بروند.

نمونه این خدمات به سیل اخیر سیاستان و بلوچستان باز می‌گردد که امروزه شاهد خدمات نیروهای انقلابی به مردم سیل‌زده هستیم.

سردار سید حسن مرتضوی فرمانده قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه پاسداران با اشاره به سیل سیستان و بلوچستان گفته است: ۱۰۰۰ کیسه آرد، تعداد ۲ هزار مورد انواع کنسروجات، تعداد ۳ هزار بطری آب معدنی، ۱ هزار سری اسباب بازی، ۱۵۰ کارتن پوشک بچه، تعداد ۱۰ کارتن لوازم بهداشتی، تعداد ۳۰۰ بسته سبد کالا، ۲۰۰ عدد کیسه خواب، تعداد ۲۰۰ تخته پتو ، ۲۰۰ تخته روفرشی، ۱ هزار گالن آب، ۵۰۰ البسه ورزشی کودکان اهدا شد.وی گفته است: خدمت رسانی به مردم شریف و انقلابی استان سیستان و بلوچستان را یک وظیفه می دانیم و به آن افتخار می‌کنیم.

سردار علی خلیل‌آبادی معاون هماهنگ کننده قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه پاسداران نیز با اشاره به اقدامات این نیرو در سیل سیستان و بلوچستان به خبرنگار فارس گفته است: نیروی زمینی سپاه و به طور ویژه قرارگاه قدس و هوانیروز در طول مدت وقوع سیل در استان سیستان و بلوچستان اقدامات موثر و قابل توجهی را در کمک به سیل زدگان این استان انجام داده‌اند.وی بیان کرده است: از آن جمله می‌توان به انجام عملیات امداد و نجات با بالگرد در مناطق سیل زده انتقال ۶ تن محموله غذایی و دارویی از جمله کالاهای اساسی دارو، پتو و کنسرو و... جهت کمک به مردم در استان سیستان و بلوچستان کمک‌های تاکتیکی در زمان وقوع سیل و نقل و انتقال نیروها جهت کمک به سیل زدگان استان سیستان و بلوچستان و تسریع در بازدید مسئولان از مناطق سیل زده با انجام پروازهای عملیاتی اشاره کرد.

قرارگاه پیشرفت و آبادانی

اقدام دیگر سپاه برای رفع محرومیت از نقاط کمتر توسعه یافته در حوزه نقاط روستایی و بخش‌های بسیار محروم کشور، ایجاد قرارگاه پیشرفت و آبادانی بوده است. این قرارگاه با بهره گیری از ماشین آلات سنگین لودر، بولدزر و ... و کادر متخصص در بین پاسداران اقدام به انجام پروژه‌های عمرانی همچون احداث یا اصلاح شبکه آب شرب و شبکه آب کشاورزی، احداث یا بازسازی راه‌های روستایی و معابر روستایی در نقاط مذکور کرده است.قرارگاه پیشرفت و آبادانی در سراسر کشور از طریق نمایندگان خود در سپاه استان و نواحی مقاومت بسیج در شهرستان‌ها ابتدا نقاط محروم و نیازمند توجه و کار را احصا کرده و سپس بر اساس اولویت بندی بر مبنای شدت محرومیت و نیازمندی مردم، برای انجام امور عمرانی در این نقاط برنامه‌ریزی و اقدام می‌کنند.

سپاه پاسداران؛ از سربلندی در آزمون کرونا تا امداد به سیل‌زدگان

وام‌های اشتغال آفرینی

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مورد امر اشتغال هم برنامه داشته و بر مبنای حمایت از کارگاه‌های کوچک زودبازده همانند پرورش دام و طیور، احداث گلخانه، ایجاد صنایع کوچک تبدیلی و از این قبیل، وام‌های قرض الحسنه اعطا کرده است.سپاه در این خدمت خود، بعد از دریافت درخواست از متقاضی، طرح وی را کارشناسی کرده و ضمن ارائه مشاوره‌های علمی لازم و بازدید از طرح و محل اجرای آن، ایشان را به بانک‌های طرف قرارداد به منظور وام کم بهره قرض الحسنه معرفی می‌کند.

سپاه پاسداران؛ از سربلندی در آزمون کرونا تا امداد به سیل‌زدگان

خدمات ورزشی سپاه پاسداران

احداث سوله‌های ورزشی یا سوله‌های صالحین در مناطق روستایی به منظور تأمین فضایی برای پرداختن جوانان و نوجوانان این روستاها به ورزش و فعالیت‌های سالم و مفید یکی دیگر از خدمات سپاه در روستاها در حوزه ورزشی بوده است.علاوه بر این برگزاری مسابقات و لیگ‌های مختلف به مناسبت‌هایی نظیر هفته بسیج خدمت دیگر سپاه به جامعه ورزشی کشور و رشد این معروف بوده است.سپاه همچنین با تأسیس باشگاه‌های ورزشی مقاومت در سراسر کشور و نیز آموزش و معرفی استعدادهای ورزشی خدمت مهمی به ورزشکاران کرده است.

 

خدمات علمی سپاه

روحیه جهادی پاسداران برای خدمت به مردم و پیشرفت کشور در حوزه‌های مختلف نظامی، عمرانی و ... سبب دستیابی ایشان به تخصص‌ها و علوم پیشرفته روز دنیا شده است.سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با تلاش برای ساخت موشک‌های دوربرد به علوم فضایی دست پیدا کردند، با تلاش برای مقابله در برابر جنگ الکترونیک دشمن به علم روز دنیا در حوزه آی‌تی دست پیدا کردند، با تلاش برای احداث سدها و تونل‌های عظیم به جدیدترین علوم در حوزه مهندسی و عمرانی دست پیدا کردند.

پاسداران انقلاب اسلامی با تلاش برای استقلال کشور در حوزه استخراج، پالایش و توزیع نفت و گاز به پیشرفت‌های علمی در این حوزه دست پیدا کردند، با تلاش جهت ساخت پهپاد و اورهال هواپیماها و بالگردهای جنگی به داده‌های پیشرفته علمی در صنعت هواپیماسازی دست پیدا کردند، با تلاش برای احداث ناوشکن بومی به علوم پیشرفته در حوزه دریایی، الکترونیک و غیره دست پیدا کردند و به همین منوال در رشته‌های مختلف هم خود به علوم گوناگون دست پیدا کردند و هم متخصصان و رشته‌های علمی کشور را رشد دادند.

علاوه بر این بسیاری از یافته‌های علمی و تخصصی کشور ما، ماحصل اعتماد سپاه و نیروهای زیرمجموعه آن به متخصصان علمی و پشتیبانی از ایشان بوده است که موجب شکوفایی و رشد علمی ایشان شده است.

خدمات اجتماعی سپاه

همه موارد فوق تنها مهمترین عناوین خدمات اجتماعی سپاه بوده و حوزه خدمات اجتماعی این نهاد مقدس بسیار وسیع‌تر از این موارد است. خدماتی نظیر دستگیری از نیازمندان با توزیع بسته‌های معیشتی، ایجاد فرصت‌های شغلی برای ایشان و یا تأمین جهیزیه برای نوعروسان نیازمند، ایجاد صلح و سازش بین مردم و اقوام، یاری‌رسانی به دولت‌ها در تبیین مسائل در بین مردم و جلب مشارکت عمومی در تحقق اهداف دولت برای رشد کشور و ... از دیگر مواردی است که می‌توان در حوزه خدمات اجتماعی سپاه ذکر کرد.

باید گفت این موارد تنها بخشی از خدمات پاسداران انقلاب بوده و تفسیر و شرح هر یک از این موارد نیازمند چندین گزارش جامع است.

منبع: خبرگزاری فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.